Zad1.
Hrabina S., znana miłośniczka biżuterii,ma dużą kolekcję pierścionków, 40% z nichjest ze złota, a 30% złotych pierścionków to pierścionki z brylantami. Jaki procent całej kolekcji stanowią złote pierścionki z brylantami. Bez obliczeń nie wystawię największej punktacji.

Zad2.Pierwsze trzy minuty lekcji zajęło sprawdzanie obecności ,przez następnych kilkanaście minut uczniowie pisali sprawdzian, a resztę lekcji czyli 60 % godziny lekcyjne, zajęło omawianie wyjazdu na wycieczkę. Ile minut uczniowie pisali sprawdzian?

3

Odpowiedzi

2009-11-01T18:07:30+01:00
30/100 * 40/100x= 12/100x = 12%x

3min +x + 60/100* 45 = 45
30 +x = 45
x= 45 - 30 = 15min
2 5 2
2009-11-01T18:08:51+01:00
1.
100 - liczba wszystkich pierścionków
40% - liczba złotych
30% z 40% - liczba z brylantami

Obliczamy ilość złotych czyli 40% ze 100 = 40sztuk
a teraz z tych 40 obliczamy 30% czyli wychodzi nam 12.

12 pierścionków ze 100 to z brylantem, czyli stanowią one 12%.


x-liczba wszystkich
40%x - złote
30% razy 40%x - brylantowe

40 razy 0,3 (30%) to 12%.

odp. Złote pierścionki z brylantami stanowią 12% całej kolekcji.
2 3 2
2009-11-01T18:21:59+01:00
ZAD2.0.60×45min=27min-omawianie wyjazdu na wycieczkę
27min+3min=30min-omawianie wyjazdu na wycieczkę i sprawdzanie obecności
45min-30min=15min-pisanie sprawdzianu przez uczniów
ODP:uczniowie pisali sprawdzian przez 15minut.

1 5 1