Odpowiedzi

2010-03-30T22:25:34+02:00
No to tak:
Chłopcy: 500 chlopców jest w szkole
500 razy 86% = 430 (dziewczyny)
500+430= 930
W tej szkole znajduje się 500 chłopców i 430 dziewczyn.
2010-03-30T22:27:05+02:00
X - liczba chłopców

x + 86%x = 930
1,86x = 930
x = 500

l.dziewczyn = 930 - 500 = 430
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-30T22:30:53+02:00
Dziewczęta - 86%*x = 0,86x
chłopcy - x
x+0,86x = 930
1,86x = 930 |:1,86
x = 500

chłopcy - 500
dziewczęta 0,86*500 = 430