Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-31T18:54:47+02:00
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych domowych sposobów ochrony żywności, które zapewniają przedłużenie wartości spożywczych z pewnością jest chowanie żywności do lodówki. Wszystkie rodzaje mięsa i nabiału przetrwają dłużej w niskiej temperaturze.
Często dodaje się dużo konserwantów które także zapewniają dłuższą przydatność produktów.
Dawniej, jak i dziś, często soli się mięso, aby mogło dłużej pozostać nietknięte.
Takie jedzenie jak grzyby można także ususzyć, a ususzone grzyby potrafią przetrwać nawet rok. Później wystarczy je tylko ugotować, a smakują jak świeże.
Dużo produktów spożywczych "zamyka się w puszkach" aby miały dłuższy termin przydatności. Są to takie produkty jak; ananasy, brzoskwinie, różne mięsne konserwy, groszek, fasola, kukurydza, koncentraty pomidorowe itp.


Może nie jest to strona A4 ale zawsze coś
  • Użytkownik Zadane
2010-03-31T18:55:06+02:00
- Nieświeża marchewka na 5 godzin zanurzona w zimnej wodzie odzyska dawną jędrność .
- Świeżość chleba przedłużymy wkładając połówkę jabłka do pojemnika, w którym go przechowujemy.
- Sałata przechowywana w lodówce w gazecie zwilżonej obficie wodą nie zwiędnie i dłużej zachowa swoją świeżość.
- Kostka cukru włożona do pojemnika z żółtym serem powoduje, że pleśń nie pojawi się szybko i produkt dłużej zachowa przydatność do spożycia.