Odpowiedzi

2010-03-31T20:07:03+02:00
Graniastosłup prostokątny:
Pc=2ab+2bc+2ac
suma dł. krawędzi: 4a+4b+4c

sześcian:
Pc=6a²
suma dł. krawędzi: 12a

prostopadłościan
Pc=2ab+2bc+2ac
suma dł. krawędzi: 4a+4b+4c

Graniastosłup prawidłowy trójkątny:
Pc=2Pp+Pb
Pp=(a²√3)/4
Pb=4*aH
Pc=(a²√3)/2+4aH
suma dł. krawędzi: 6a+4H
12 2 12
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-31T20:16:44+02:00
Graniastosłup prosty to graniastosłup o prostokątnych ścianach bocznych. W przeciwnym wypadku jest to tzw. graniastosłup pochyły.
Objętość graniastosłupa dana jest wzorem: V = Sh,
gdzie S to pole powierzchni podstawy, a h jest wysokością graniastosłupa.
Pc = 2ab + 2aH + 2bH

Wzór na objętość sześcianu:V=a³
Wzór na całkowite pole powierzchni sześcianu:S=6a²

Pole powierzchni prostopadłościanu: Pc=2(ab+bc+ac)
w tym pole powierzchni podstawy: Pp=ab
pole powierzchni bocznej:Pb=2(ac+bc)
Objętość: V=abc
Szczególnym przypadkiem prostopadłościanu jest sześcian

Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Pp =a²√3/4
Pole powierzchni bocznej: Pb=3a*H
Pc=2Pp+Pb
Objętość: V=Pp*H=a²√3/4*H

Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Pp=a²
Pb=4aH
Pc=2Pp+Pb
Pc = 2a² + 4a · H
V = Pp · H, V = a² · H
Chyba chodziło o objętość a nie o obwód.
9 4 9