Twoja Koleżanka z Niemiec prosi, żebyś przysłał/a jej przepis na tradycyjną polską potrawę. Napisz do niej e-mail, w którym:
-podasz jakie produkty i w jakiej ilości powinna kupić
-opiszesz, jak przygotować daną potrawę i na co zwrócić szczególną uwagę
-poinformujesz, jak ją doprawić i podawać
-poprosisz o przepis na tradycyjną niemiecką potrawę i sposób jej przygotowania

z góry Dziękuję;)

1

Odpowiedzi

2010-03-31T21:35:50+02:00
Bitte, das ist Rezept für gedünstetes Sauerkraut mit Fleisch.
* der 2 kg des Kohles * der 0.5 kg des frischen Speckes * der 0.5 kg der Schweinekamm oder die kleine Schaufel * der 0.5 kg der Wurst głogowskiej (schlesisch) * 20 dkg der Wacholderwurst * 30 dkg die Champignons oder die getrockneten Pilze * die 4 Künste der getrockneten Pflaumen (ohne die Kerne) * der Piment, die Lorbeerblätter, pfeffere, salz * 2 Zwiebeln * das 1 kleines Glas des Tomatenmarkes

der Vorbereitung

Kohl mit Wasser beflecken, den Piment zugeben, die Lorbeerblätter. Fleisch auf Fett anbraten, in Würfel schneiden, zu Kohl zugeben. Wurst in Würfel schneiden zusammen mit dem Zwiebelchen auf Fett anbraten, zu Kohl zugeben. Die zerschnittenen Champignons oder die getrockneten frühzeitig eingeweichten und im Wasser angekochten Pilze zugeben, in der sie nass werden, sowie Pflaumen. Auf kleiner Flamme gedünstetes Sauerkraut mit Fleisch kochen, gegen das Ende des Kochens Tomatenmark zugeben, gut vermischen, in Geschmack mit Salz und dem Pfeffer abschmecken.

Bitte, schreib mir das Rezept für ein traditionelles deutsches Gericht. Ich erwarte eine Antwort. Bis dann.

____________________________________________________
Proszę, oto przepis kulinarny na bigos.
* 2 kg kapusty * 0.5 kg świeżej słoniny * 0.5 kg karkówki lub łopatka * 0.5 kg kiełbasy głogowskiej (śląski) * 20 dkg kiełbasy jałowcowej * 30 dkg pieczarki lub wyschnięte grzyby * 4 sztuk wysuszonych) (bez pestek * ziele angielskie pieprzy, liście laurowe,, sól * 2 cebul * 1 słoiczek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Proszę, napisz przepis na tradycyjną niemiecką potrawę. Czekam na odpowiedź. Na razie.