Odpowiedzi

2010-03-31T21:55:14+02:00
1.x+2y=6
x=6-2y
Podstawiamy x do drugiego równania
2(6-2y)-y=-8
12-4y-y=-8
5y=20
y=4
Podstawiamy do pierwszego równania
x=6-2*4=-2
Czyli: y=4
x=-2

2.√72-√18=m√2
Dzielimy przez √2
m=√72/√2-√18/√2=√36-√9=6-3=3

3. Nie dałaś nigdzie znaku równości - podobnie robi się jak zadanie 4

4.x+y/3+z=y+x
Mnożymy przez 3
x+y+3z=3y+3x
2x=3z-2y
x=(3z-2y)/2
2010-03-31T21:59:55+02:00
X+2y=6|*(-2)
2x-y=8
-2x-4y=-12|dodać stronami
2x-y=8|dodać stronami
-5y=-4|-5
y=0.8

0.8+2y=6|-0.8
2y=5.2|:2
y=2,6


nie jestem pewna co do tego;)
2010-03-31T22:02:52+02:00
X+2y=6
2x-y=-8

x=6-2y
2(6-2y)-y=-8

x=6-2y
12-4y-y=-8

x=6-2y
-5y=-12-8

x=6-2y
-5y=-20 /:(-5)

x=6-2y
y=4

x=6-2*4
y=4

x=6-8
y=4

x=-2
y=4

wyznacz m jesli pierwiastek z 72 - pierwiastek z 18 =m pierwiastek z 2

pierwiastek z 72- pierwiastek z 18=m pierwiastków z 2 /*pierwiastek z 2
pierwiastek z 144-pierwiastek z 36=2m
12-6=2m
6=2m /:2
m=3


wyznacz te ze wzoru 5- t / 3+y+x
ale gdzie jest znak równości? coś tu jest nie tak


wyznacz x ze wzoru x+y /3 + z = y+x |*3
x+y+3z=3y+3x
x-3x=3y-y-3z
-2x=2y-3z |:(-2)
x=-y+3/2z