Odpowiedzi

2010-03-31T23:01:54+02:00
Dół pudełka - 15 cm x 15 cm = 225 cm2
ścianki - (15 cm x 20 cm) x 4 = 300cm2 x 4 = 1200cm2

całość - 225 cm2 + 1200cm2 = 1425 cm2

odp. potrzeba 1425 cm 2 na oklejenie tego pudła.
1 2 1
2010-03-31T23:02:32+02:00
Jeśli bez jednego wieczka to tak:

Pole pow bocznej: 15cm * 20cm = 300cm kwadratowych
Pole wszystkich identycznych ścian: 4 * 300cm kwadratowych = 1200cm kwadratowych
Pole jednego wieczka: 15cm * 15cm = 225cm kwadratowych
Pole całkowite: 1200 cm kwadratowych + 225cm kw. = 1425cm kw.
Odp.: Trzeba 1425cm kw. na oklejenie pudełka.





Jeśli bez dwóch wieczek to tak:

Pole pow bocznej: 15cm * 20cm = 300cm kwadratowych
Pole wszystkich identycznych ścian: 4 * 300cm kwadratowych = 1200cm kwadratowych
Pole jednego wieczka: 15cm * 15cm = 225cm kwadratowych
Pole dwóch wieczek: 2 * 225cm kw. = 550cm kw.
Pole całkowite: 1200cm kw. + 550cm kw. = 1750cm kw.
Odp.: Trzeba 1750cm kw. na oklejenie pudełka.
1 2 1