Odpowiedzi

2010-04-01T11:09:45+02:00
W sklepie są 3 grusze i 58 jablek. ile jest owocow

58+3=61

w sklepie jest 61 owocow
2010-04-01T11:11:35+02:00
W sklepie warzywnym było 15 kg ziemniaków,3 kg pomidorów,7 kg jabłek i 4000g śliwek.Ile razem było kg,dag,g tych warzyw i owoców?


2010-04-01T11:13:57+02:00
W pobliskim sklepie Magda kupiła 20 bułek po 40 groszy,a Łukasz kupił 30 bułek o 25% droższych.Ile zapłacili za zakupy.

Magda zapłaciła 8zł
Jedna bułka to koszt 40 gorszy
Teraz Łukasz
Kupił 30 bułek o 25% droższych
Więc 40gr*0,25=10gr
40gr+10Gr=50gr
50gr*30 bułek=15zł
Razem zapłacili 23zł

2 zadanie

W sklepie sportowym były buty,które kosztowały 220zł.Jednak sprzedawcy postanowili obniżyc cenę butów o 20%,a potem znów podwyższyc o 10%.Jaka była końcowa cena butów?
Cena po 1 obniżce 220*0,20=44
220-44=176
176*0,10=17,6
176+17,6=193,6zł
Cena końowa to 193,6zł

Pozdrawiam Turbodynomen:)