Odpowiedzi

2010-04-01T15:52:44+02:00
Rozumiem że to wartość bezwzględna? ^^

|x-1|+|x|-|-x+1| = 1-x+x-(-x+1) = 1+x-1 = x
1 1 1
2010-04-01T15:55:17+02:00
X-1+x-x+1=
0,1-1+0,1-0,1+1=
-0,9+1=0,1
3 1 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-01T16:14:32+02:00
X ∈ ( 0; 1)
zatem
x-1 < 0 --> I x -1 I = -(x -1) = -x +1 = 1 - x
x > 0 ---> I x I = x
-x +1 > 0 ---> I -x +1 I = -x +1
mamy więc
I x -1 I + I x I - I -x +1 I = 1 - x + x - ( -x +1 ) = 1 + x -1 = x
Korzystamy z definicji wartości bezwzględnej:

I x I = - x , dla x < 0 oraz
I x I = x , dla x ≥ 0
x ∈ R
R - zbiór licz rzeczywistych
3 3 3