Odpowiedzi

2010-04-01T17:27:21+02:00
1.
po asymptotach: x=-1 i y=-3
możemy stwierdzic, że y=-2/x został przesunięty o wektor [-1;-3]
a)
f(x)=-2/(x+1) -3
D=R\{-1}

miejsce zerowe:

-2/(x+1) -3=0
-2/(x+1)=3
-2=3x+3
3x=-5
x=-5/3
b)
sorry, ale mam problemy z zał.
opiszę ci jak narysowac ten wykres

otóż:
tę częsc która znajduje się nad osią x czyli ma wartości dodatnie - zostawiasz, nie zmieniasz
a tę częśc wykresu która jest pod osią x( ujemne) odbijasz do góry- symetrycznie względem osi x
i to jest cały wykres
c)
I-2/(x+1) -3I=p²-1
ZWfunkcji h(x)=<0;+∞)
każda prosta postaci y=a dla a∈<0;+∞)\{3}
przecina wykres w 2 punktach
zatem
0≤p²-1
i p²-1≠3→p²≠4→p≠2 i p≠-2
i p∈(-∞;-1>u<1;+∞)

odp.
p∈(-∞;-2)u(-2;-1>u<1;2)u(2;+∞)


2010-04-01T17:32:48+02:00
No to tak
wykres funkcji m a wzor
y=-2/(x+1) -3
miejsce zerowe
0=-2/(x+1) -3
3=-2/(x+1)
3x+3=-2
x=-5/3
rysunek masz w załaczniku rysowany odrecznie ale mniej wiecej wyglada tak samo wstarczy ze odpisze wszystko symetrycznie wgledm prostey y:D
c)
2i-2 sa to asymktoty
0<badz równe p^2-1
0<badz równe( p-1)(p+1)
pnalezy(- nieskonczonosci do -1>u<1, nieskonczonosci)/{-2,2}