Odpowiedzi

2010-04-01T20:49:49+02:00
Y=-⅓x-6
a) prosta rownolegla
y=ax+b
aby byly rownolegle, to:
a=-⅓
y=-⅓x+b
Z warunku przechodzenia przez punkt A(1,-2):
-2=-⅓+b
b=-1⅔

y=-⅓x-1⅔

b) prosta prosotpadla
y=cx+d
aby byly prosopadle, to:
x*(-⅓)=-1
c=3
y=3x+d
Z warunku przechodzenia przez punkt B(-4,3):
3=-12+d
d=15

y=3x+15
1 4 1
2010-04-01T20:53:42+02:00
Y=-⅓x-6
a) prosta równoległa do l i przechodząca przez punkt A (1,-2)

prosta jest równoległa gdy a=a, czyli a=-⅓
mamy prostą o równaniu y=-⅓x+b

-2=-⅓+b
b=-1⅔

Prosta równoległa y=-⅓x-1⅔

b) prosta prostopadła do l i przechodząca przez B (-4,3)
Prosta jest prostopadła gdy a=-1/a, a więc a=3
mamy prostą o równaniu y=3x+b

3=-12+b
b=15
Prosta prostopadła: y=3x+15