1. Określ rozpuszczalność podanych substancji i, korzystając z wykresu rozpuszczalności, określ temperaturę ich nasyconych roztworów, z których otrzymano:
3,68g siarczanu miedzi, po odparowaniu do sucha 30 g roztworu tej soli.

2. Oblicz rozpuszczalność azotanu ołowiu (II) w temperaturze 80stopni, skoro po całkowitym odparowaniu wody z 40 g nasyconego roztworu tej soli w podanej temperaturze uzyskano 8,5 g tej soli.

3. Oblicz, ile gramów utrwalacza fotograficznego należy rozpuścić w 200 g wody o temperaturze 20 stopni, aby otrzymać jego roztwór nasycony. Rozpuszczalność tej substancji w temperaturze 20 stopni wynosi 40 g.

Wymagam:
- estetycznej odpowiedzi
- łatwo czytelnej
- danych, szukanych oraz rozwiązania i odpowiedzi

Dam najlepszą odpowiedź, kiedy będę wiedział, że zadanie zostało dobrze zrobione.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-02T01:48:10+02:00
1. Określ rozpuszczalność podanych substancji i, korzystając z wykresu rozpuszczalności, określ temperaturę ich nasyconych roztworów, z których otrzymano:
3,68g siarczanu miedzi, po odparowaniu do sucha 30 g roztworu tej soli.
dane:
ms=3,68g
mrozp=30-3,68=26,32g
szukane:
R=?
t=?
R=100g*ms/mrozp
R=100g*3,68/26,32
R≈14g
t=ok 0⁰C
rozpuszczalnośc siarczanu miedzi wynosi 14g i dzieje, temperatura nasyconych roztworów siarczanu miedzi wynosi 0 stopni

2. Oblicz rozpuszczalność azotanu ołowiu (II) w temperaturze 80stopni, skoro po całkowitym odparowaniu wody z 40 g nasyconego roztworu tej soli w podanej temperaturze uzyskano 8,5 g tej soli.
dane:
ms=8,5 g
mrozp=40-8,5=31,3g
szukane:
R=?
R=100g*ms/mrozp
R=100g*8,5/31,5
R≈27g
rozpuszczalnośc tej substancji w temperaturze 80 stopni wynosi 27g

3. Oblicz, ile gramów utrwalacza fotograficznego należy rozpuścić w 200 g wody o temperaturze 20 stopni, aby otrzymać jego roztwór nasycony. Rozpuszczalność tej substancji w temperaturze 20 stopni wynosi 40 g.
dane?
R=40g
mrozp=200g wody
ms=?
obliczam z proporcji,( ale można też ze wzoru: R=100g*ms/mrozp
ms=R*mrozp / 100g)
40g substancji/100g wody-rozpuszczalność utrwalacza
xg w 200g wody,
czyli 2 razy więcej niż 40g
więc 80g
(ms=R*mrozp / 100g
ms=40g*200g / 100g
ms=40g*2
ms=80g)
6 4 6