A. W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechowa.Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka?
b. Jeden funt to około 400g.Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka :mąki czy cukru?O ile dekagramów więcej?
c. Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?
Weź: 2/3 funta przesianej maki
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 źułtka ale nie mniej niz 1/20 funta

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-02T13:09:28+02:00
A)
⅔ funta przesianej mąki.
⅔* 400 g = 800/3 g ≈267g = 26,7 dag = 0,267 kg
¼ funta cukru
¼*400 g = 100 g = 10 dag = 0,1 kg
⅖ funta wiejskiego masła
⅖*400 = 160 g = 16dag = 0,16 kg
cały funt masy orzechowej
400 g = 40 dag = 0,4 kg
4/9 funta najlepszych konfitur
4/9*400 ≈ 178 g = 17,8 dag = 0,178 kg
3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20funta
1/20*400 = 20 g = 2 dag = 0,02 kg
b)
Jeden funt to około 400 g.
O ile dekagramów więcej?
maka = 26,7 dag
cukier = 10 dag
Odp: Maki potrzeba więcej o 16,7 dag
c)
Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?
wszystkie produkty ważą 1,125 kg
2010-04-02T13:13:56+02:00
A. ²/₃funta+¼funta+⅖funta+1funt+⁴/₉funta+¹/₂₀funta= ¹²⁰⁺⁴⁵⁺⁷²⁺¹⁸⁰⁺⁸⁰⁺⁹/₁₈₀funta=⁵⁰⁶/₁₈₀funta.

b.2/3 funta mąki* 400g= 800/3g≈266g=26,6dag
1/4 funta cukru * 400g= 100g = 10 dag
Więcej potrzeba mąki ,o 16,6 dag.

c. 506/180funta* 400g= 1124g