Odpowiedzi

2010-04-03T15:04:51+02:00
A²(x-2)-b²(2-x) = a²(x-2)+b²(x-2)=(x-2)(a²+b²)

a²(x-2)-b²(2-x) : x-2 = (x-2)(a²+b²) :(x-2) = a²+b²
Tak, jest rowne.
2010-04-03T15:22:36+02:00
Nie. Bo jeśli podzielimy x-2 przez x-2 będzie 1, czyli będzie a do kwadratu, a 2-x podzielone przez x-2 nie wyjdzie 1 i nie będzie b do kwadratu dlatego ten wynik jest błędny
2010-04-03T15:34:33+02:00
A²(x-2)-b²(2-x) = a²(x-2)+b²(x-2)=(x-2)(a²+b²)
a²(x-2)-b²(2-x) : x-2 = (x-2)(a²+b²) :(x-2) = a²+b²
Tak.Jest ono równe ...