1.Darek chciałby wydać na sprzęt sportowy 4100zł.Czy składająć 4000zł na lokate roczna oprocentowana 5% w skali roku odbierze potrzebna kwote,jesli od naliczonych odsetek jest pobierany podatek w wysokości 20%

2.Zamierzasz wpłacic do banku 50000zł.Masz podane dwie oferty dla oszczedzajacych:

I.oprocentowanie 7,5% w skali roku i roczna kapitalizacja odsetek

II.oprocentowanie 9%w skali roku i roczna kap. odsetek

Pamietajac o 20% podatku od odsetek,oblicz stan twoich oszczednosci po uplywie roku w obu przypadkach.Ktora oferta jest bardziej korzystna?


2

Odpowiedzi

2009-11-01T22:10:10+01:00
4100zl- cena za sprzet sportowy
4000-do dyspozycji
4000zl*5%= 200 zł liczba uzyskanych odsetek
200 zł* 20% =40 zł Podatek

4000zl+200zl-40=4160zł
TAK


Zadanie 2
a)50.000zl nasza kwota
(7.5 %) kapitalizacja co rok
= 50.000zl *(1+75/1000)do potegi pierwszej
=50.000zł * 1,075
=53750zł
Odsetki=3750zl
Podatek 3750zl*20%=750zl
Czyli tak naprawde Uzyskał on 3000 zl ekstra
b)50.000zl nasza kwota
(9 %) kapitalizacja co rok
= 50.000zl *(1+9/100)do potegi pierwszej
=50.000zl*1,09
=54.500zł
Odsetki=4.500ZL
4500zl*20%=900zl
4500-900zl=3400zl ekstra
Rozwiazanie Drugie bardziej korzystne
  • Igo
  • Rozwiązujący
2009-11-01T22:13:43+01:00
1)
4000zł - 100%
x - 5%
x = 4000*5/100
x = 200

200 - 100%
x - 20%(podatek)
x = 200*20/100
x = 40

200 - 40 = 160[zł] - zysk po odjęciu podatku.

2) I.oprocentowanie
50000zł - 100%
x - 7,5%
x - 50000*7,5/100
x - 3750 (odsetki)

3750 - 100%
x - 20%
x = 3750*20/100
x = 750 (podatek od odsetek)

3750 - 750 = 3000 (całkowity zysk po odliczeniu podatku)

II.oprocentowanie
50000zł - 100%
x - 9%
x = 50000*9/100
x = 4500 (odsetki)

4500 - 100%
x - 20%
x = 4500*20/100
x = 900 (podatek od odsetek)

4500 - 900 = 3600[zł]
Odp: Oferta drugiego banku jest korzystniejsza.