Odpowiedzi

2010-04-04T13:38:14+02:00
X-liczba kul

1/3*x+3 - tyle otrzymał pierwszy
(x-1/3*x-3)*1/3 + 6 - tyle otrzymał drugi

1/3*x-1/9*x-1+6+1/3*x+3=x
3/9*x-1/9*x+3/9*x+8=x
5/9*x+8=x
x-5/9*x=8
4/9*x=8 /* (9/4)
x=8*9/4
x=18
odp. Było 18 kul
3 4 3
2010-04-04T13:40:06+02:00
X - liczba kul.
Pierwszy otrzymał: ( x / 3 + 3 )
drugi otrzymał: 1/3 * {x - ( x / 3 + 3 )} + 6
Więc: ( x / 3 + 3 ) + [1/3 * {x - ( x / 3 + 3 )} + 6 ] = x
x = 18.
2010-04-04T13:56:38+02:00
X - początkowa ilość kul

pierwszy chłopiec wziął ⅓x+3 czyli pozostało ⅔x-3
drugi chłopiec wziął ⅓(⅔x-3)+6

to co wziął pierwszy i drugi chłopiec to razem x

⅓x+3+⅓(⅔x-3)+6=x
⅓x+3+2/9x-1+6=x
5/9x+8=x
8=4/9x
18=x

KUL BYŁO 18
1 5 1