Zad.1.
Olek przez cały tydzień jeździł rowerem.W poniedziałek przejechał 8km,we wtorek 12 km,w środę,czwartek i piątek po 15km,a w sobotę i w niedziele po 20km. Ile km średnio dziennie w ciągu tygodnia przejeżdża Olek?

Zad.2.
Tata chce uszczelnić sześć okien o wymiarach 1m 20cm na 1,35 i jedno okno o wymiarach 0,5 na 7dm.Ile metrów uszczelki musi kupić tata?

Zad.3.
Pani Ania postanowiła kupić dywan do pokoju o wymiarach 4,6m na 3,8m. Jakie wymiary musi mieć ten dywan,jeśli pani Ania stwierdziła,żę powinien mieć 0,8 długości i 3/4 szerokości jej pokoju?

Uwaga:3/4 to ułamek!!!!


Prosze o szybką odpowiedz plisss..
kto pierwszy napisze dostanie naj..
Oczywiście jak będzie dobrze i sensownie
oraz z odpowiedzią na te 3 pytania!!!!!

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-04T17:57:59+02:00
1.
8km+12km+(15kmx3)+(20kmx2)=20km+45km+40km=105km
105km:7=15km
Odp.: Olek przejeżdża średnio 15km dziennie.

2.
(1,2m+1,35m)x2=5,1m
(0,5m+7dm)x2=(0,5mx0,7dm)2,4m
5,1mx6+2,4m=33m
Odp.: Tata musi kupić 33m uszczelki.

3.
4,6mx0,8=3,68m
3,8mx3/4=3,8mx0,75=2,85m
Odp.: Dywan powinien mieć wymiary 3,68mx2,85m


Liczę na naj ..
3 4 3
2010-04-04T18:07:39+02:00
1.
8+12+15+15+15+20+20=105
105:7=15

Odp.: W ciągu tygodnia Olek przejeżdża średnio 15km dziennie.

2.
0,5 na 7dm rozumiem że 0,5m na 7dm ?..

mamy 6 okien o wym.: 1m20cm na 1m35cm = 120cm na 135 cm
Obwód jednego okna:
a=120
b=135
Obw: 2a+2b
2*120+2*135=240+270=510cm
Czyli 6 okien : 510*6= 3060cm

Jedno okno: 0,5m na 7dm = 50cm na 70cm
2*50+2*70=100+140=240cm
3060cm+240cm= 3300cm = 33m

Odp.: Tata musi kupić 33m uszczelki.

3.
Wymiary pokoju: 4,6m na 3,8m

0,8 długości i 3/4 szerokości czyli:
0,8*4,6=?
3/4*3,8=?

0,8*4,6 = 3,68m

3/4*3,8 = 2,85m

Odp.: Dywan musi mieć wymiary: 3,68m na 2,85m.
2010-04-04T18:10:24+02:00
Zad. 1

Trzeba wszystko dodać i podzielić przez liczbę dni w tygodniu :

[8 km + 12 km + (15km * 3) + (20km * 2) = 20 km + 45 km + 40 km] : 7 = 105 : 7 = 15 km

Odp. Chłopiec średnio przejeżdża 15 km w ciągu dnia.


Zad. 2

(1,2 m + 1,35 m) * 2 = 5,1 m
(0,5 m + 7 dm) * 2 = (0,5m * 0,7 dm) = 2,4 m
5,1 m * 6 + 2,4 m = 33 m

Odp. Tata musi kupić 33 m tej uszczelki.

Zad. 3

4,6 m * 0,8 = 3,68 m
3,8 m * ¾ = 3,8m * 0,75 = 2,85 m

Odp. Ten dywan musi mieć wymiary: 3,68 m na 2,85 m.


pozdrawiam < 3

; )
1 5 1