Zad.1.
Na kwadratowym obszarze o boku 2km mieszka 200 osób. Ile m<kwadratowych> średnio przypada na jedną osobę tam zamieszkałą?

Zad.2.
Prostokątna działka ma powierzchnię 16arów. Jaką szerokość ma ta działka, jeśli jest długo na 80m?

Zad.3.
Prostokątna podłoga w pokoju ma wymiary 5m i 4m. Ile będzie kosztowała wykładzina na pokrycie całej podłogi,jeśli 1m<kwadratowy> tej wykładziny kosztuje 24zł?

Zad.4.
Pan Adam wyłożył kwadratowymi płytkami o boku 1,5 dm podłogę korytarza o wymiarach 4m 50cm na 1,8m i podłogę łazienki o wymiarach 3,45m na 2 1/4m. Ile płytek zużył pan Adam?

Zad.5.
Ile jabłoni można posadzić na działce o wymiarach 250m na 120m, jeśli jedno dorosłe drzewo powinno zajmować powierzchnię 0,25 ara,żeby wydajnie owocowało?

Prosze o pilnąą odpowiedz plisssss....
Kto pierwszy napisze dobrze dostanie naj...
Proszeee jeszczeee raz...!!!!!....!!!!!.....
ALe wszystkie 5 proszeeee....!!!!!.....!!!!1

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-04T19:46:14+02:00
Zad.1.
Na kwadratowym obszarze o boku 2km mieszka 200 osób. Ile m<kwadratowych> średnio przypada na jedną osobę tam zamieszkałą?

2km=2000m
P=2000*2000=4 000 000 m2

4 000 000 m2 : 200= 20 000 m2

Odp. Na jedną osobę przypada średnio około 20 000 m2

Zad.2.
Prostokątna działka ma powierzchnię 16arów. Jaką szerokość ma ta działka, jeśli jest długo na 80m?

1a=100m2
16a=1600m2
P=1600m2

1600=80*b
b=20 m

Odp. Ta działka ma szerokość 20 m

Zad.3.
Prostokątna podłoga w pokoju ma wymiary 5m i 4m. Ile będzie kosztowała wykładzina na pokrycie całej podłogi,jeśli 1m<kwadratowy> tej wykładziny kosztuje 24zł?

P=5*4
P=20 m2
1m2=24zł
20m2=480 zł

Odp. Wykładzina będzie kosztowała 480 zł
Zad.4.
Pan Adam wyłożył kwadratowymi płytkami o boku 1,5 dm podłogę korytarza o wymiarach 4m 50cm na 1,8m i podłogę łazienki o wymiarach 3,45m na 2 1/4m. Ile płytek zużył pan Adam?

bok płytki-1,5dm=0,15 m
powierzchnia płytki= 0,15*0,15=0,0225 m2

Powierzchnia podłogi korytarza:
4,5*1,8=8,1 m2

Powierzchnia podłogi łazienki:
3,45*2,25=7,7625

Łącznie=8,1+7,7625=15,8625 m2

15,8625:0,0225=705

Odp. Pan Adam zużył 705 płytek

Zad.5.
Ile jabłoni można posadzić na działce o wymiarach 250m na 120m, jeśli jedno dorosłe drzewo powinno zajmować powierzchnię 0,25 ara,żeby wydajnie owocowało?

Pole powierzchni działki=250*120=30 000 m2=300 arów

300:0,25=1200

Odp. Można posadzić 1200 jabłoni
1 5 1
2010-04-04T20:07:34+02:00
Zad 1
2 km kwadratowe=2000000metrów kwadratowych
2000000m : 200 = 10000 m kwadratowych

odp. Na jedą osobę przypada 10000 metrów kwadratowych.

zad 2
1a=100metry kwadratowe
16a * 100m : 80m = 20m

odp. Ta działka ma 20 metrów szerokości.

zad 3
5m * 4m * 24zł = 480zł

odp. Ta wykładzina będzie kosztować 480zł.

zad 4
4m 50cm = 450 cm
1,8m = 180cm
3,45m = 345cm
2 1/4m = 225cm
1,5dm = 15cm

450 *180 = 81000
345 * 225 = 77625
81000 + 77625 = 158625
158625 : 15 =10575

odp. Pan Adam zużył 10575 płytek.

zad 5

250m * 120m = 30000m = 300a
300a : 0,25a = 1200

odp. Mozna posadzić 1200 drzew.
3 5 3