Odpowiedzi

2010-04-04T20:17:03+02:00
Chłopcy - x
dziewczyny - 2x

x + 2x = 18
3x = 18
x = 18:3
x = 6

chłopcy = 6
dziewczyny = 2*6 = 12
8 4 8
2010-04-04T20:17:25+02:00
X - chłopcy
x *2 - dziewczyny
x+x*2=x*3
18/3=6
6*2=12
odp. Chłopców jest 6, a dziewczyn 12.
5 3 5
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-04T20:17:25+02:00
Dziewczyny + chłopcy = 18
x = chłopcy
2x = dziewczyny

3x=18
x=18:3
x=6
2x=18-6
2x=12

Odp.: W warsztatach bierze udział 12 dziewczyn i 6 chłopców
5 3 5