Odpowiedzi

2010-04-05T10:06:10+02:00
X-ilość pomaranczy w 1 skrzynce
54-x ilosc pomaranczy w 2 skrzynce
x+9=54-x-9
(z 2 do 1 przelozylismy)
2x=36
x=18
54-x=54-18=36
Na początku w 1 skrzynce bylo 18 pomaranczy, a w 2 36 pomaranczy
2 5 2
2010-04-05T10:25:40+02:00
54/2 (2 skrzynki
jedna skrzynka = 27 pomarańczy

jeżeli w jednej początkowo było o 9 pomaranczy mniej to


w jeden skrzynce było 18 pomarańczy, a w drugiej 36 pomarańczy.


jeśli chcesz, to układ równań

x+y=54

x= x+9
y= x-9

x+9+x-9=54
2x=54
x=27

x=27+9 = 36
y=27-9 = 18