Odpowiedzi

2010-04-05T10:28:20+02:00
Dane :
1m 10cm - wysokość drzewa
20cm - tyle gąsienica idzie w górę w ciągu jednej minuty
10cm - tyle gąsienica cofa się w ciągu jednej minuty
1min - czas przez który gąsienica wspina się i cofa

110cm-20cm=90cm - 1min
90cm+10cm=100cm - 2min
100cm-20cm=80cm - 3min
80cm+10cm=90cm - 4min
90cm-20cm=70cm - 5min
70cm+10cm=80cm - 6min
80cm-20cm=60cm - 7min
60cm+10cm=70cm - 8 min
70cm-20cm=50cm - 9min
50cm+10cm=60cm - 10min
60cm-20cm=40cm - 11 min
40cm+10cm=50cm -12min
50cm-20cm=30cm - 13min
30cm+10cm=40cm - 14min
40cm-20cm=20cm - 15min
20cm+10cm=30cm - 16min
30cm-20cm=10cm - 17min
10cm+10cm=20cm - 18min
20cm-20cm=0 cm - 19min

Odp. Zajmie jej to 19 minut.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-05T10:37:05+02:00
Prosta proporcja


1 minuta = 20 cm w górę
następna minuta =10 cma w dół, wiec w ciągu 2 minut wspina się 10 cm w górę


a teraz proporcja


10 cm - 2 min
110 cm ( wysokość drzewa) - x min

x=110*2/10
x=22




na szczyt drzewa dotrze po 22 minutach.
2 1 2