W 2 beczkach była woda. Najpierw przelano z pierwszej beczki do drugiej 5 l wody wówczas w drugiej beczce było 6 l więcej niż w pierwszej. Następnie z drugiej beczki przelano do pierwszej 9 l i wówczas w pierwszej beczce było 3 razy więcej wody niz w drugiej. Ile litrów wody było w każdej z beczek przed przelaniem. Zadanie z 2 niewiadomymi.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-05T13:43:04+02:00
X, y - na początku
x-5, y+5 - po pierwszej operacji
x-5+9, y+5-9 - po drugiej operacji

x-5=y+5-6
3(y+5-9)=x-5+9

x=y+4
3y-12=x+4

3y=x+16
3y=y+4+16
2y=20
y=10
x=14
2010-04-05T13:44:22+02:00
X - 1 beczka
y - 2 beczka

x-5=y+6
y-9=3x

y=3x+9
x-5=3x+9+6

x-3x=15+5
y=3x+9

-2x=20
y=3x+9

x=-10
y=3x+9

x=-10
y=3*(-10)+9

x=-10
y=-30+9=-21

x=-10
y=-21

2010-04-05T13:47:34+02:00
1 beczka - 5l
2 beczka - o 6l więcej niż w 1
2 beczka miała razem 5l+6l=11l
9l+11*3=9+33=42l
11-9=2
W 1 beczce było 42l a w 2 beczce było 2l