` . Krzyś kupił dla siebie 4 gałki lodów trówsk. i 2 gałki lodów czekoladówych dla swojego młodszego brata . Zapłacił 20zł banknotem . Ile reszty otrzymał . ?



2. Pab pączkowski przyszedł do cukierni ''ptyś'' i zamówił 500 pączków na firmowe przyjęcie . Otrzymał rabat w wysokości jednej dziesiątej ( w ułamku ) wartości zakupionego towaru . Ile zapłacił po obniżce pan za pączki . ?

3

Odpowiedzi

2010-04-05T15:42:36+02:00
1. A ile kosztowały te lody.?

2. 1/10 z 500 to 50 więc 500-50=450 zł.

Po obniżce zapłacił 450 zł.
2010-04-05T15:45:25+02:00
1. x- cena gałki lodów truskawkowyck
y - cena gałki lodów czekoladowych

20-(4x +2y)

2. x- cena pączka

500X * 1/10= 50x - wysokość rabatu

500x- (1/10*500X) = 500x - 50x =450X
2010-04-05T15:59:19+02:00
1.60×4=6,40
1,60×2=3,20
6,40+3,20=9,60
20-9,60=10,40
Odp.Krzyś otrzymał 10 zł 40 gr reszty.