Odpowiedzi

2010-04-05T19:18:37+02:00

x-uczeń
y-nauczyciel
x+y=90
z przekształcenia
y=90-x
x=90-y
x=y-2y+90 -nauczyciel miał tyle ile ma uczeń gdy miał on x-2y+90
x-2(90-x)+90=3x-90
x+(3x-90)=y
4x-90=90-x
5x=180
x=36
to y=90-36

y=54

nam nadzieje że dobrze

5 2 5
2010-04-05T19:19:29+02:00
X-wiek ucznia
y-wiek nauczyciela
x+y=90
y=90-x
x=90-y
x=y-2y+90,
więc nauczyciel miał tyle lat, ile uczeń ma teraz, gdy uczeń miał x-2y+90 => x-2(90-x)+90=3x-90
czyli:
x+(3x-90)=y
4x-90=90-x
5x=180
x=36
y=54
Odp. Uczeń ma 36 lat, a nauczyciel 54 lata.
4 2 4
2010-04-05T19:25:37+02:00
A - wiek ucznia
b - wiek nauczyciela
a + b = 90
b = 90 - a
a = 90 - b
nauczyciel miał tyle lat, ile uczeń ma teraz, gdy uczeń miał x-2y+90 => x-2(90-x)+90=3x-90
czyli:
x+(3x-90)=y
4x-90=90-x
5x=180
a=36
b=54
Odp. Uczeń ma 36 lat, a nauczyciel 54 lata.
skąd wzięły sie niewiadome : x; y ?