Odpowiedzi

2010-04-05T19:21:39+02:00
*Należy unikać tych z blaszkami pod kapeluszem, zwłaszcza jeśli są białe.
*jeśli smak jest palący to szata , jak poliżesz to pali ostro w język
*jak ma taką gąbkę pod spodem to jest jadalny ale wyjątek to pieczarka na przykład bo ona ma pod spodem blaszki

pozdrawiam ; )
4 3 4
2010-04-05T19:25:56+02:00
Grzyby jadalne Jest tylko jedno wyjście: trzeba nauczyć się rozróżniać cechy ich budowy, kształtu oraz barwę. Można do tego dojść, ucząc się od innych doświadczonych grzybiarzy, można też nauczyć się samemu. Trzeba na to sporo czasu i trudu.Mi zawsze powtarzano, ze najważniejsza jest budowa po kAPELUSZEM. Te z miąższem sa jadalne, te z blaszkami trujące, wyjatek pieczarka.
PONADTO GRZYBÓW KTÓRE NIE ZNAMY NIE ZBIERAMY. Czasami ludzie sprawdzqją też po smaku, jak gorzki pod kapeluszem to trujący,

pozdr
9 4 9
2010-04-05T19:30:23+02:00
Rozpoznać grzyby jadalne można jedynie przez znanie jego kształtu, wyglądu, zapachu, koloru ( blaszek itd)
4 2 4