Agatka ważyła w chwili narodzin 3kg 25 dag a po 3 miesiącach już 5,3 kg. w ciągu następnych 3 miesięcy agatka przybyła na wadze 1,9 kg. ile kg dziewczynka przybyła na wadze w pierwszym kwartale swojego życia, a ile w ciągu półrocza? ile kg ważyła po 6 miesiącach życia?
pierwsza liczba jest równa 30255, druga jest od niej większa o 10,5, a trzecia liczba jest o 9,51 mniejsza od drugiej. ile wynosi suma liczb drugiej i trzeciej

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-05T20:25:57+02:00
Dane:
I waga = 3,25kg
II waga = 5,3kg
III waga = 5,3kg + 1,9 kg = 7,2kg
szukane:
przybycie na wadze w I krwartale=?
przybycie na wadze w półroczu=?
waga po poł roku życia = ?

Rozwiązanie:
5,3 - 3,25=2,05
2,05+1,9=3,95
5,3 + 1,9=7,2

odp: Agata przybyła na wadze w I kwartele 2,05 kg, a w ciagu polrocza 3,95kg. Agata ważyła po poł roku 7,2kg.




I liczba=30255
II liczba=30255+10,5=30265,5
III liczba= 30265,5-9,51=30255,99

30265,5+30255,99=60521,49


1 1 1
2010-04-05T21:06:25+02:00
5,3 - 3,25 = 2,05 (kg) - o tyle przybyła na wadze w pierwszym kwartale.
2,05 + 1,9 = 3,95 (kg) - o tyle przybyła na wadze w półroczu
5,3 + 1,9 = 7,2 (kg) - tyle ważyła po 6 miesiącach



30255 + 10,5 = 30265,5 - druga liczba
30265,5 - 9,51 = 30255,99 - trzecia liczba

30255,99 + 30265,5 = 60521,49 - suma liczb drugiej i trzeciej
2010-04-05T21:08:27+02:00
Zad 1
narodziny - 3,25kg
po 3 miesiącach - 5,3kg
po 6 miesiącach - 5,3+1,9=7,2kg

ile kg dziewczynka przybyła na wadze w pierwszym kwartale swojego życia?
5,3-3,25=2,05kg

a ile w ciągu półrocza?
7,2-3,25=3,95kg

Zad 2

I liczba - 30255
II liczba - 30255+10,5=30265,5
III liczba - 30265,5-9,51=30255,99

suma liczb II i III - 30265,5+30255,99=60521,49

Jak coś to pisz na prv. :)