Proszę z obliczeniami.
Na dworcu kolejowym zebrali się uczestnicy wycieczki. Za bilety kolejow zapłacili 250 zł. Jeśli kupiono jeden bilet normalny za 50 zł, a za resztę kupiono bilety ze zniżką 50%, to ilu było wszystkich uczestników wycieczki?
a) 8 b)9 c)10 d)11

3

Odpowiedzi

2010-04-06T08:59:58+02:00
Bielty kosztowały:
50 zł - zwykły
25 zł - ulgowy

250 - 50 = 200 zł - tyle zapłacono za bilety ulgowe

200 / 25 = 8 - tyle kupiono biletów ulgowych

razem kupiono 8 + 1 = 9 biletów
1 5 1
2010-04-06T09:00:26+02:00
250-50=200

50% z 50 = 25
200:25=8

8+1=9
b)9
1 5 1
2010-04-06T09:00:54+02:00
250zł-50zł=200zł
50%=0,5
50zł*0,5=25zł
200zł/25zł=8
8+1=9 ponieważ jedna osoba kupiła bilet normalny
Odpowiedź b.
1 5 1