Proszę z obliczeniami.
1. Tata Ani idzie na przystanek 5 minut. Ania tę samą drogę pokonuję w czasie 450 sekund. O ile szybciej tata Ani pokonuję drogę na przystanek?
a) 2,3 min
b) 2,5 min
c) 3 min
d) 3,5 min

2. Ciocia Tomka ma mieszkanie o powierzchni 80 m2, które jest dla niej za duże i dlatego chce się przenieść do mieszkania o powierzchni 40 m2. W agencji nieruchomości poinformowano ją, że swoje mieszkanie może sprzedać za 200 tys. zł, a mieszkanie o powierzchni 40 m2 może kupić za 140 tys. zł. Ile pieniędzy zostałoby cicoci Tomka, jeśli sprzedałaby swoje mieszkanie i kupiła mieszkanie 40-metrowe, a za pośrednictwo agencja wzięłaby 3% ceny mieszkania kupowanego?
a) 48 tys. zł
b) 52,4 tys. zł
c) 55,2 tys. zł
d) 60 tys. zł

3

Odpowiedzi

2010-04-06T09:20:36+02:00
Zad.1.
5 min = 300 sec
450sec - 300 sec = 150 sec
150 sec = 2,5 min
odp. B

2010-04-06T09:23:44+02:00
Zad.1
tata- 5min
ania-450s=450/60=7,5min
7,5-5=2,5 odp.b

zad2
200000-140000=60000
3% z 140000=0.03*140000=4200
60000-4200=55800
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T09:29:35+02:00
1.
450 s : 60 s = 7,5 min
7,5 min - 5 min = 2,5 min
b)2,5 min

2.
140 000 zł : 100 = 140 zł
140 zł * 3 = 420 zł
140 000 zł + 420 zł = 140 420 zł
200 000 zł - 140 420 zł = 59 58 zł
to drugie jest chyba źle.. :pp ale pierwsze na pewno dobrze.. dasz NAJJ.?