Odpowiedzi

2010-04-06T10:10:59+02:00
Buraki x =240kg
ziemniaki 5x= 240 x 5=1200kg
kapusta x + 120= 240+120=360kg
równanie
x + 5x + x + 120=1800
7x+120=1800
7x=1800-120 sprawdzenie: 240+1200+360=1800kg
7x=1680
x=1680:7
x=240
2010-04-06T10:28:54+02:00
X-buraki
5x- ziemniaki
x+120 - kapusta

x+5x+x+120=1800
7x=1680/:7
x= 240 kg

5x = 1200

x+120 = 360