Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T10:35:53+02:00
Musisz zamienić na ułamek niewłaściwy np. 1 i 1/5 × 1 i 1/6=
6/5×7/6=42/30=21/15=1 i 6/15
musisz pomnożyć wtedy góre z górą a dół z dołem potem skracasz jak się da i wyciągasz całości
29 4 29
2010-04-06T10:46:55+02:00
2⅕ × 5 - 4⅖ +1⅕ = (2⅕ zamienić na ułamek niewłaściwy ¹¹/₅)
¹¹/₅x 5 - 5 ¾ = (5 i 5 się skróci)
11- 5 ¾ = 5⅖

Zasada mnożenia ułamków zwykłych przez liczby naturalne polega na tym, że liczbę naturalną mnoży się przez licznik ułamka, który czasem należy zamienić na ułamek niewłaściwy.

Pozdrawiam.
109 4 109