Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T12:02:42+02:00
CUKRY

Podzial;
-proste, takie jak glukoza
-zlozone np. skrobia, glikogen, celuloza

Rola w organizmie:
-zrodlo energii;z 1 g otrzymujemy 4,1kcal
-celuloza jest niezbedna do prawidlowego funkcjonowania przewodu pokarmowego

Skutki niedoboru;
brak energii, oslabienie, apatia

Produkty-zrodla sub. odzywczych
owoce, warzywa, makaranony,pieczywo,slodycze

BIALKA

Podzial;
-bialka pochodzenia zwierzecego
-bialka pochodzenia rozlinnego

Rola w org.;
-material budulcowy
-zrodlo energii; w warunkach glodu z 1 grama bialka uzuskujemy 4,1 kcal

skutki niedoboru;
zahamowanie wzrostu i rozwnoju organizmu

Produkty-zrodla sub. odzywczych
mieso,soja,fasola,groch,sery

TLUSZCZE

podzial'
-tluszcze pochodzenia roslinnego
-tł.pochodzenia zwierzecego

rola w organizmie;
-dostarczaja energii;z 1 grama otzrymujemy 9,3kcal
-skladnik blon komorkowych
-wchodza w sklad komorek tkanki tluszczowej

skutki niedoboru;
chorobu wywolane brakiem witamin rozpuszczalnych w tluszczach

Produkty-zrodla sub. odzywczych
oliwa, olej,,maslo,slonina, tluste ryby, orzechy