Matma 6 Klasa Dam Naj !!! Dam 22 Pukty
Prosze Obliczenia
1. Rozpiętnosc skrzydeł bociana jest równa 2 m , a wróbla 35 cm
O ile cm mniejsza jest rozpiętnosc skrzydeł wróbla od rozpiętności skrzydeł bociana .
2. Paczka do pokarmu chomików kosztuje 3,10. Jacek kupił cztery takie paczki , płacąc za nie banknotem dwudziestozłotowym . Połowę otrzymanej reszty przeznaczył na schronisko dla zwierząt . Ile złotych Jacek przeznaczył na schronisko ?
3. W odłegłości 900 m od lesniczówki znajduje się paśnik dla saren . Na planie odległość ta wynosi 15 cm . W jakiej skali jest ten plan?
4. Ola przebiegła 50 m w ciągu 25 s . Oblicz prędkość Oli :
a) w metrach na sekundę . b ) w metrach na minute
c) w metrach na godzinę . d ) w kilometrach na godzine
5.Samochód Jadący ze stała predkością przebywa w ciagu 3 h droge 162 km .Oblicz prędkość samochodu .
6 . W jakim czasie przebędzie samochod odległość 84 km , jadąc ze prędkoscia 56 km/h ?
7.Andrzej idzie z predkoscia 5 km/h .Ile km/h przejdzie Andzej w ciągu a) 2 h , b ) 1,5 h, c ) 12 minut
8.Ile Porcji po 0,1 kg mozna przygotowac z 1 1/5 kg cukierków

3

Odpowiedzi

2010-04-06T12:07:21+02:00
1.
2m-200cm
200-35=165cm większa o 165cm
2.
3,10*4=12,40
20-12,40=7,60
7,60/2=3,80
na schronisko przekazał 3,80
3.
900/15= 60
skala wynosi 1cm : 60m
4.
4)
a) 50m / 25s = 2m/s
b) 25s = 5/12 min
50m / 5/12min = 50m * 12/5min = 120m/min
c) 25s = 1/144 m/min
50m / 1/144h = 5m * 144h = 720m/h
d) 50m = 0,05 km
0,05km / 1/144h = 7,2km/h

7.
a)10km
b)7,5km
c)0,75km
8.
1,2/0,1=12
odp 12porcji
5.
162/3=54km/h
6.
84/56=1,5
w czasie 1,5 h
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T12:14:55+02:00
1)
2m = 200cm
200cm - 35cm = 165cm

2)
4 * 3,10zł = 12,40zł
20zł - 12,40zł = 7,60zł
7,60zł / 2 = 3,80zł

3)
900m = 90 000cm
90 000cm / 15cm = 6000
1:6000

4)
a) 50m / 25s = 2m/s
b) 25s = 5/12 min (pięc dwunastych)
50m / 5/12min = 50m * 12/5min = 120m/min
c) 25s = 1/144 h (jedna stoczterdziestaczwarta)
50m / 1/144h = 5m * 144h = 720m/h
d) 50m = 0,05 km
0,05km / 1/144h = 7,2km/h

5)
162km / 3h = 54km/h

6)
84km / 56km/h = 1,5km

7)
a) 2h * 5km/h = 10km
b) 1,5h * 5km/h = 7,5km
c) 12 min = 0,2h
0,2h * 5km/h = 1km

8)
1 1/5kg = 1,2kg
1,2kg / 0,1kg = 12
1 5 1
2010-04-06T12:30:33+02:00
1. 2m=200cm
200cm-35cm=165cm
Odp.Rozpiętość skrzydeł wróbla jest mniejsza o 165cm.

2. 3.10zł×4=12.4zł
20zł-12.40zł=7.60zł
7.60zł÷2=3.80zł
Odp.Na schronisko przeznaczył 3.80zł.

3.900m = 90 000cm
90 000cm / 15cm = 6000
Odp.Mapa jest w skali 1:6000.

4.a)v=s÷t
v=s÷t
v=2 km/h
2km/h=2000m/h=2000÷60=33m/m=33÷60=0.55m/s
b)v=2 km/h
2km/h=2000m/h=2000÷60=33m/m
c)v=2 km/h
2km/h=2000m/h
d)v=2 km/h

5.v=s÷t
v=162÷3
v=54km/h
Odp.Samochód jedzie 54km/h.

6.t=s÷v
t=84km÷56km/h=1.50h
Odp.Potrzebuje 1.5 godziny.

7.a)s=v×t
s=5km/h×2h=10km
b)s=5km/h×1.5h=7.5km
c)s=5km/h×0.12h=0.60km

8.1 1/5 ÷0.1=1 20/100 ÷0.1=1.20÷0.1=12÷1=12
Odp.Wyjdzie 12 porcji.