Odpowiedzi

2010-04-06T14:42:07+02:00
Y=2/3x-3
y=(2a-1)x

sprowadzmy to do innej postaci:
y=2ax-x
y=2/3x-3

proste sa prostopadłe gdy:
a₁a₂=-1

więc:
2a × ⅔ =-1
4/3a=-1
x=-3/4
2010-04-06T14:46:18+02:00
Jeżeli mamy funkcję y=2/3x-3 to chcąc aby wykres kolejnej funkcji był do niej prostopadły musimy współczynnik znajdujący się przed x zmienić na odwrotny i przeciwny ,w tym przypadku 2/3x zamieniamy na -(3/2x).Jeśli chcemy aby to funkcja y=(2a-1)x była tą funkcją prostopadłą to wyrażenie (2a-1) musi się równać -(3/2)
2a-1=-(3/2)
2a=-(3/2)+1
2a=-(1/2)
a=-(1/4)
prawidłową odpowiedzią więc jest odpowiedź c). -¼