Odpowiedzi

2010-04-06T14:58:07+02:00
1)zajmują ważne miejsce w łancuchach pokarmowych ekosystemów:
-są roślinożercami, mułożercami, drapieżnikami, planktonożercami
-przyczyniają sieę do obiegu substancki w zbiornikach wodnych
2)żyją w symbiozie z wieloma organizmami np. błazenka i ukawiał
3) sa zywicielami posrednimi lub ostatecznymi dla wielu pasozytow (np dla bruzdoglowca szerokiego-szczupak okoń lub łosoś)
4) stanowią cenny surowiec w pzemyśle spozywczym i w lecznictwie:
-sa zrodlem bardzo warosciowego i latwo strawnego bialka
- dostarczaja soli minerlanych (głownie żelaza, fosforu, wapnia) witamin i tłuszczów
-tran (tłuszcz rybi) i mieso niektórych gatunkow stosuje sie jako glowny skladnik pozywienia w przypadku wielu chorb np. krzywicy, niedoborow witamin a,d,e w rekonwalescencji a takze w stanach dlugotrwalego wysilku umyslowego
-niektore gatunki ryb (glownie jesiotrowate) dostarczaja wysokowartosciowego kawoiru
- mieso sumow powoduje obnizenie poziomu choresterolu w surowicy krwi osob spozywajacych go ( profilaktyka miazdzycy)
3 2 3