Odpowiedzi

2010-04-06T14:57:07+02:00
Własności:
Wszystkie polisacharydy są trudno rozpuszczalne w wodzie, choć skrobia ulega silnej hydratacji. Stopień hydratacji (uwodnienia) cząsteczek skrobi rośnie wraz z temperaturą wody, co powoduje pękanie ziaren skrobiowych. Tworzą się roztwory koloidalne o dużej lepkości, które żelują podczas oziębiania zmieniając konsystencję z płynnej w galaretowatą. Skrobia, jako jedyny z polisacharydów, reaguje z jodem, tworząc związki o fioletowo-niebieskim zabarwieniu. Wszystkie polisacharydy: skrobia, glikogen i celuloza w środowisku kwaśnym hydrolizują do D-glukozy. W środowisku zasadowym są trwałe.

Zastosowanie;
- środki odżywcze (skrobia), dietetyczne (inulina)
- do produkcji związków organicznych (glukozy, fruktozy, maltozy, dekstryn)
- środki pęczniejące do produkcji tabletek
- środki ochronne, łagodzące, przeciwzapalne : pudry, zasypki, maści
- środki zastępcze krwi (dekstrany)
- substancje przeciwzakrzepowe - mukopolisacharydy (heparyna)
- leki osłaniające w stanach zapalnych - śluzy, gumy
- leki o właściwościach immunotropowych -polisacharydy grzybowe (Lentinan)

6 3 6
  • Użytkownik Zadane
2010-04-06T14:58:35+02:00
Polisacharydy
Zastosowanie:
produkcji mydła, mas plastycznych oraz w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
własności polisacharydów różnią się od własności monomerów, m.in.
są słabo lub bardzo słabo rozpuszczalne w wodzie,
nie posiadają słodkiego smaku,
nie wykazują własności redukujących
pod wpływem kwasów lub enzymów ulegają hydrolizie z ostatecznym wydzieleniem monosacharydów z których były zbudowane
4 3 4