Odpowiedzi

2010-04-06T14:55:17+02:00
Składniki:
50 dag makaronu "falbanki" lub "świderki"
50 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (40 dag)
1 duża cebula (10-15 dag)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki krupczatki
czerwona papryka ostra
pieprz
sól
zielona pietruszka
zioła prowansalskie
Sposób wykonania:

Mięso przyprawiać czerwoną papryką, pieprzem i solą. Na gorący tłuszcz rzucać małe kawałki mięsa i zrumienić. Następnie do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, następnie wlać 1 ½ szklanki zimnej wody. Całość dusić ok. 15 minut. Do ½ szklanki zimnej wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się sosu. Chwilę pogotować. Następnie dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i zioła prowansalskie. Sos przyprawić do smaku.

W osolonej wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem.

Składniki wystarczą na 4 porcje.

Smacznego.
4 5 4
2010-04-06T15:00:53+02:00
Zupa (Krem) Pomidorowa
Składniki
* 15-25 dag mięsa (wołowiny lub drobiu)
* 2 marchewki
* pietruszka
* kawałek selera
* mały por
* łyżeczka drobno posiekanego kopru
* szklanka gęstej kwaśnej śmietany
* kostka rosołowa
* koncentrat pomidorowy ( 2 małe pomidory sparzone i przetarte)
* cukier
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, a garnek przykryć. Gotować około 30 minut. Następnie dodawać do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotować do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 mi. Wywar przecedzić i wymieszać z koncentratem pomidorowym(lub przecierem). Zupę gotować jeszcze 3-5 minut. Zaprawić śmietaną i dodać łyżeczkę cukru. Podawać z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
2010-04-06T15:03:41+02:00
Sałatka z pomidorami i grzankami .
Składniki ;
- 20 dag pomidorów
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 dymki ( cebule )
- 4 łyżki oleju
- 10 dag pieczarek
- cukinia
- główka sałaty lodowej
- 4 dag czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanych ziół ( np. natka pietruszki )
Wykonanie :
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w kostkę, mieszając zrumienić na rozgrzanym maśle z czosnkiem. Grzanki zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, wystudzić. Ocet winny wymieszać w misce ze szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dymki oczyścić, białe części posiekać, dodać do octu. Wlać olej, dobrze wymieszać. Pieczarki opłukać, osuszyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Włożyć do marynaty. Cukinię oczyścić, pokroić w plastry. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory opłukać, pokroić w ćwiartki. Cukinię, sałatę, oliwki, pomidory włożyć do miski z pieczarkami i marynatą wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać grzankami i posiekanymi ziołami . ;))