1. O g. 14:12 Ada wyszła z dom na spacer dookoła parku, przeszła w nim 3400 m. W parku szła z prędkością 100m/min. Z domu do parku szła z tą samą prędkością 15 min. A wracała z prędkością 2 razy niższą. A) Ile metrów przeszła ? B) o której była w domu.

2. Julka kreśliła na piasku działania matematyczne z dodawania, składniki były wyłącznie cyframi 2,3,5,6. Zapisała 1 działanie : 3+5 = 8,2 działanie, dodała sumę tego działania do największej liczby której używała, 3 działanie (suma 2 działania) + x = (suma 1 działania) + [(suma 2 działania) - (najmniejsza liczba którą używa)] Jakie jest ostatnie działanie.
Działanie może mieć więcej niż 2 składniki, może być w nawiasach.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T15:50:31+02:00
1. O g. 14:12 Ada wyszła z dom na spacer dookoła parku, przeszła w nim 3400 m. W parku szła z prędkością 100m/min. Z domu do parku szła z tą samą prędkością 15 min. A wracała z prędkością 2 razy niższą. A) Ile metrów przeszła ? B) o której była w domu.
DANE:
O godz. 14:12 wyszła
w parku przeszła 3400m z prędkością 100m/min = 34 min
do parku szła 15 min bez zmiany prędkości = 1500m
do domu wracała z prędkością 2 razy niższa czyli szła z prędkością 50m/min = 30 min


A) Ada przeszła 1500m + 3400m + 1500 = 6400 m

B) Ada była w domu o godzinie 15:31.
( wyszła o 14:12 + 34 minuty w parku + 15 minut na dojście do parku + 30 minut na powrót z parku)
30 + 34 + 15 = 79min = 1 godzina i 19 minut

do godziny 14:12
dodajemy 1:19
i mamy 15:31




2. Julka kreśliła na piasku działania matematyczne z dodawania, składniki były wyłącznie cyframi 2,3,5,6. Zapisała 1 działanie : 3+5 = 8,2 działanie, dodała sumę tego działania do największej liczby której używała, 3 działanie (suma 2 działania) + x = (suma 1 działania) + [(suma 2 działania) - (najmniejsza liczba którą używa)] Jakie jest ostatnie działanie.
Działanie może mieć więcej niż 2 składniki, może być w nawiasach.


1) 3 + 5 = 8
2) 8 + 6 = 14
3) 14 + x = 8 + (14-2)