ZAD.1 Od liczby 250 odejmujemy liczbę 6,75 tyle samo razy ,co od 260 liczbę 8,5.Ile razy trzeba odejmowac odpowiednie liczby ,aby pierwsza różnica była o 11 większa od drugiej?
ZAD. 2 Znajdż liczbę ,która jest większa o 1,1 od wyniku dzielenia jej przez liczbę 1,1.
ZAD.3 Pani Joanna ma 32 lata,a jej córka 8 lat.Za ile lat pani Joanna będzie trzy razy starsza od swojej córki?
ZAD.4 Agata jest o 5 lat starsza od swoich braci bliżniaków.Wszyscy troje razem mają 29 lat.Ile lat ma każdy z nich?

PROSZĘ O ROZWIĄZANIA RÓWNANIAMI

2

Odpowiedzi

2010-04-06T15:54:02+02:00
1.
250-(x*6,75)-11=260-(x*8,5) , gdzie x oznacza ilość "odejmowań"
250-6,75x-11=260-8,5x
1,75x=21
x=12

odp. trzeba odejmować 12 razy

2.

x - szukana liczba
x = 1,1 + x/1,1
x - x/1,1 = 1,1 / * 1,1
1,1x - x = 1,21
0,1x = 1,21 / * 10
x = 12,1

3.

32-wiek teraz p.Joannny
8-wiek teraz córki

32+x=3*(8+x)
32+x=24+3x/-x-24
8=2x
4=x

spr
32+4=36
8+4=12

12*3=36

Odp:za 4 lata p.Joanna bedzie 3 razy starsza od swojej córki


4.

x- wiek brata1
x- wiek brata 2
x+5 - wiek Agaty

x+x+x+5=29
3x+5=29 obustronnie odejmujemy 5
3x=24 obustronnie dzielimy przez 3
x=8

Bliźniaki mają po 8 lat, a Agata 13.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T16:01:23+02:00
1]
x=ilość razy odejmowania
250-6,75x=260-8,5x+11
250-260-11=-8,5x+6,75x
-21=-1,75x
x=12 razy trzeba odejmować
2]
x=szukana liczba
x=1,1+x:1,1
x=1,1+x/1,1/×1,1
1,1x=1,21+x
1,1x-x=1,21
0,1x=1,21
x=1,21:0,1
x=10=szukana liczba
3]
x= ilość lat, za które będzie starsza 3razy
32+x=3(8+x)
32+x=24+3x
32-24=3x-x
2x=8
x=8:2
x=4
za 4 lata
4]
x=wiek bliźniaków
x+5=wiek agaty

2x+x+5=29
3x=29-5
3x=24
x=24:3
x=8=wiek bliźniaków
8+5=13=wiek agaty
2 5 2