Odpowiedzi

2010-04-06T17:06:11+02:00
42 skrzyniki
x-jabłka
y-gruszki

x+y=42

x/y=4/3 stosunek
3x=4y
x=4/3y
4/3y+y=42
7/3y=42 /:7/3
y=18

x=42-y
x=42-18
x=24


ps jak mozna to poprosze o najlepsza ;)
4 4 4
  • Użytkownik Zadane
2010-04-06T17:08:45+02:00
Stosunek skrzyń
4:3 ---- > czyli bierzemy pod uwagę 7 skrzyń
Obliczamy ile razy będzimey brali to pod uwagę
42 : 7 = 6
Obliczamy iliść skrzyń
4×6 = 24 -----> tyle jest skrzyń z jabłkami
3×6 = 18 -----> tyle jest skrzyń z gruszkami =
1 5 1
2010-04-06T17:11:38+02:00
X - ilość skrzynek jabłek
42 - x - ilość skrzynek gruszek
x/(42 - x) = 4/3
4(42 - x) = 3x
168 - 4x = 3x
168 = 3x + 4x
168 = 7x
x = 168/7 = 24 skrzynek jabłek
42 - 24 = 18 skrzynek gruszek