Bilet normalny z Gdyni Głównej Osobowej do Czerska przez Tczew kosztuje 18,30zł. Michał podróżował ze swoim psem Tofikiem. Chłopcu przysługuje 2/5 zniżki,a Tofikowi 9/10.Oblicz łączny koszt podróży Michała z Tofikiem do Czerska.



prosze o rozwiazanie.!:)

wiemy ze wyjdzie cena 12.81 zl:)

2

Odpowiedzi

2010-04-06T18:10:16+02:00
Chłopiec-2/5 zniżki-0,4
pies-9/10 zniżki-0,9
bilet-18,30zł

18,3*0,4=7,32zł
18,3*0,9=16,47zł
16,47+7,32=23,79zł
Odp.Łączny koszt wynosi 23,79zł


Ps.Ten wynik co podałeś to chyba jest zły..
2010-04-06T18:16:11+02:00
2/5 * 18,30 = 2/5 * 1850/100 = 370/50 = 7, 32[zł] - znizka na Michała
18, 30zł - 7, 32zł = 10,98zł - koszt przejazdu Michała
9/10 * 18,30 = 9/10 * 1830/100 = 16, 47 [zł] - zniżka na psa
18,30 zł - 16, 47zł = 1, 83zł - koszt przejazdu psa
10,98zł + 1, 83 =12, 81zł - całkowity koszt wycieczki