Odpowiedzi

2009-11-02T17:03:27+01:00
A)40%
b)15
c)300
d)420 o 25%
e) o 40%
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-02T20:24:13+01:00
Zad. 1
a) 26 = 24 = 60
24 z 60 60-100%
24-x
60x=2400/:60
x=40%
Odp: 40%.

b) 24-100%
x-37,5
100x=900/:100
x=9
24-9=15
Odp: 15 dziewczynek nie brało udziału.

c) 60-100%
x-85%
100x = 5100/:100
x= 51

x-100%
51 - 17%
17x = 5100/: 17
x=300
Odp: 300%.

d) 10% z 24
x-100%
24-10%
10x=2400/:10
x=240

x-100%
36-20%
20x=3600/:20
x=180

240-180= 60
240-100%
60- x
240x= 6000/: 240
x=25%
Odp: 25%.
e) 84 - 60 = 24
60-100%
24-x
60x-2400/60
x=40
Odp. O 40 %.