1. Z młyna do piekarni jest 150 m. Ile to centymetrów na planie w skali 1 : 5000?

2. Cztery prostopadłościenne foremki do pieczenia mają taką samą wysokość.
Najwięcej ciasta chlebowego zmieści się do foremki, której podstawa ma wymiary

A. 25 cm × 20 cm
B. 20 cm × 30 cm
C. 15 cm × 30 cm
D. 25 cm × 25 cm

3. Uczniowie kupili na biwak 3 jednakowe bochenki chleba. Zapłacili za nie razem 4,05 zł. Po namyśle postanowili dokupić jeszcze 2 takie same bochenki. Ile jeszcze
będą musieli dopłacić?

4. Po śniadaniu, zwykle dwadzieścia po siódmej, Michalina wysypywała ptakom okruszki chleba. Któregoś dnia zrobiła to dopiero za dwanaście dziewiąta. O ile
później niż zwykle ptaki dostały okruszki?


! ROZWIĄZAĆ WSZYSTKIE ZADANIA ORAZ NAPISAĆ WSZYSTKIE WZORY I OBLICZENIA ( OPRÓCZ ZADANIA 2 : DD , tam tylko podpunkt) , INACZEJ ODPOWIEDŹ ZOSTANIE USUNIĘTA !

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T19:09:17+02:00
Zadanie 1

1/5000

skoro:
1 cm na mapie wynosi 5000 cm w terenie

1 cm na mapie wynosi 50 m w terenie

więc

150:50 = 3

Więc odp.: Na planie to 3 cm.

Zadanie 2

a) 25cm * 20 cm= 500cm
b) 20cm * 30cm= 600cm
c) 15cm * 30 cm= 450cm
d) 25cm * 25cm= 625cm

Zadanie 3

4,05:3 =1,35

1,35*2 = 2,70

Czyli odp.: Będą musieli dopłacić 2,70 zł.

Zadanie 4

8.48- 7.20= 1,28 h

Odp.: Ptaki dostały okruszki o godzinę i 28 minut później.

2010-04-06T19:15:18+02:00
Zadanie 1

skala 1:5000
z tego wynik że 1 cm to 0,5 km czyli 50 metrów

1cm-50 cm
150 m - 3 cm

a więc odpowiedz to 3 cm

Zadanie 2

A. 25 cm × 20 cm = 500
B. 20 cm × 30 cm=600
C. 15 cm × 30 cm =450
D. 25 cm × 25 cm=625

więc odpowiedz D

Zadanie 3

x - cena 1 bochenka

3x= 4.05 / 3
x=1,35

5x=6,75

teraz wyliczamy to ile musza dopłacic
5x - 3x= 2x

2x=2,7

odpowiedz beda musieli dopłacic 2,7 zł

Zadanie 4


7.20 - zwykle
8.48- wyjatkowo

40 min + 48 min = 88 minut= 1 godzina i 28 minut

zadanie 5