Zad.1
Ktory z ulamkow jest wiekszy od 1/4, a mniejszy od 1/3?
a. 1/2
b. 1/5
c. 2/7
d. 7/12

zad.2
Pręt dlugosci 177cm podzielono na trzy kawalki. Dlugosc 1 i 2 razem wynosila 112cm, a dlugosc 1 i 3 razem wynosila 97cm. Długośc drugiego kawalka jest rowna:
a. 65cm
b. 32cm
c. 70cm
d. 80cm

zad.3
W klasie jest 32 uczniow. 75% uczniow tej klasy to dziewczynki. Ilu jest chłopców w tej klasie?
a. 24
b. 8
c. 12
d. 20

zad.4
Za dwie gry komputerowe zaplacono 88zl. Jedna z nich byla o 20% droższa od drugiej. Ile zlotych kosztowala drozsza gra?
a. 52.80zl
b. 44.88zl
c. 48zl
d. 48.40zl

zad.5
45% pewnej wielkości to:
a. 4/5 tej wielkosci
b. 5/4 tej wielkosci
c. 4,5 tej wielkosci
d. 0.45 tej wielkosci

zad.6
Iloczyn liczb 2/5 i 5/8 jest rowny:
a. 1/4
b. 7/13
c. 10/13
d. 7/40

zad.7
Iloczyn liczb -2 i 3/4 nie jest rowny:
a. -6/4 (minus szesc czwatrych)
b. -6/8 (minus szesc ósmych)
c. -1.5
d. -1 1/2 (minus jedna calosc i jedna druga)

zad.8
Iloraz liczb -1 3/4 i 3/4 jest rowny:
a. -21/16
b. -21/4
c. -7/3
d. -3/7

zad.9
Od 1 wrzesnia do 1 października włącznie mija:
a. 30 dni
b. 31 dni
c. 29 dni
d. 32 dni

zad.10
Liczba 2 1/2 zapisana w postaci dziesietnej to:
a. 2,1
b. 2,12
c. 2,2
d. 2,5

zad.11
Plan prostokątnej dzialki zostal wykonany w skali 1:10 000. Oznacza to, ze:
a. bok dzialki, ktory na planie ma 6 cm, w terenie ma ..... m;
b. bok dzialki, ktory ma w terenie 100m, na planie ma ..... cm;
c. obwod dzialki na planie jest ...... razy mniejszy niz w terenie.

zad.12
Z katronu wykonano model domu. Wszytkie wymiary modelu sa 250 razy mniejsze niz wymiary domu.
Skala w jakiej wykonano model wynosi: .......

zad.13
Aby odczytać, jaka jest rzeczywista odleglosc miedzy dwoma miejscami, trzeba zmierzyc odpowiednia odleglosc na mapie i ............... przez .................... .

zad.14
Janek zasnąl za pietnascie dziesiata wieczorem i obudzil sie o wpol do siodmej rano. Ile godzina spal Janek?
a. 10 godz 45 min
b. 8 godz 45 min
c. 10 godz 15 min
d. 9 godz 15 min

podajcie mi wszystkie obliczenia:)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-06T21:03:02+02:00
1.
1/4=3/12
1/3=4/12
1/2=6/12
7/12
1/5=12/60
1/3=20/60
1/4=15/60
odp.:c
2.
177cm-97cm=80
odp.:d
3.
32:100=0,32
100-75=25
0,32*25=8
odp.:b
4.
88zł:100=0,88zł
0,88*60=52,80zł
0dp.:a
5.
odp.:d
6.
2/5*5/8=1/4
odp.:a
7.
odp.:b
8.
odp.:a
9.
odp.:a
10.
odp.:d
11.
a)1cm na mapie to 100m w rzeczywistości
100m*6=600m
odp.:600m
b)odp.:1cm
c)100
12.
niewiem
13.
pomnożyć, skale
14.
odp.:b
2010-04-06T21:12:38+02:00
1-c
2-d
3-b
4-a
5-d
6-d
7-d
8-a
9-b
10-d
11-
12-
13-podzielić przez szerokość
14-d