Jedna łyżeczka miodu waży około 7,2g.Pan Tomasz wypija codziennie szklankę wody z 4 łyżeczkami miodu,a jego żona z 1łyżeczką.Na ile dni wystarczy im słoik zawierający 540g miodu?

Proszę o szybkie rozwiązanie i o obliczenia :)

2

Odpowiedzi

  • eng1
  • Początkujący
2010-04-06T19:55:34+02:00
7.2x5=36g
540/36=15dni

Odp; starczy im miodu na 15dni
2010-04-06T20:02:56+02:00
Jedna łyżeczka zawiera 7,2 grama miodu.
Oni piją codziennie po:
on - 4 łyżeczki ( 4 * 7,2g = 28.8 g )
ona - 1 łyżeczka (1 * 7,2 g = 7,2 g )
razem piją dziennie : 28,8g + 7,2g = 36g miodu

Słoi zawiera 540 g miodu.

Aby obliczyć na ile dni wystarczy im miodu należy masę miodu w słoiku podzielić przez masę dziennego wypijanego miodu przez Tomka i jego żonę.
Czyli :
540g : 36g = 15
(jednostki się skracają, pozostaje sama liczba)

Odpowiedź: Słoik zawierający 540g miodu wystarczy im na 15 dni. (przy założeniu, że dziennie piją TYLKO jedną szklankę napoju, ale to wynika raczej z zadania)