Sprzedawca obniżył cenę lodówki o 20 %, a następnie nową cenę obniżył jeszcze o 120 zl. Po tych obniżkach rodzice Stasia zapłacili za lodówkę 990 zł. Oblicz cenę lodówki przed obniżkami i o ile procent zmniejszyła się cena w wyniku obydwu obniżek. Zapisz odliczenia. Wynik podaj z dokładnością do 1%.

3

Odpowiedzi

2009-11-02T17:25:20+01:00
Cena początkowa lodówki = x
Cena po obniżce = (1,00 - 0,20)x = 0,8x
Cena po II obniżce = 0,8x - 120zł

0,8x - 120 = 990

0,8x=990+ 120= 1110/0,8
x= 1387,5
2009-11-02T17:27:01+01:00
990zł +120 zł. = 1110 zł.

1110 zł - 80%
x - 100%

11100- 80x/ :80
x - 1387,5 zł.... cena przed obniżkami

1387,5 - 100%
990 - x %

1387,5x - 99000/ :1387,5
x~ 73% czyli 100%-73%= 27% o tyle się obniżyło

2009-11-02T17:27:20+01:00
100%-80%=20%
990+120=1110
1110 to jest 80%
1110:8=138,75
10%-138,75
138,75*10=1387,5zł

1387,5-990=397,5
397,5:1387,5 = 79,5:277,5

79,5*100%:277,5= 29%