Podczas wycieczki w upalny dzien dzieci przeznaczyły na napoje 42zł.Kupiły 16 kartoników soku jabłkowego.Ile najwięcej butelek wody mogły kupic dzieci za reszte pieniedzy?
Zapisz obliczenia:
Odpowiedz:dzieci mogły kupic najwiecej..........
Cennik:
Napoj cena jednostkowa
sok jabłkowy 0,89zł/kartonik
woda mineralna 1,60zł/butelka

3

Odpowiedzi

2010-04-06T20:25:26+02:00
16 x 0.89 = 14.24
42 - 14.24 = 27,76
27,76 : 1,60 = 17,35 w zaokrągleniu 17

Dzieci mogły kupić najwięcej 17 butelek wody.
23 4 23
2010-04-06T20:28:11+02:00
Dane:
kasa = 42zł
soki jabłkowe =16
sok jabłkowy =0,89zł/kartonik
woda mineralna =1,60zł/butelka

rozwiązanie:
16 * 0,89 =14,24
42 -14,24 =27,76
27,76 / 1,60= 17,35

odp: dzieci mogły kupic najwiecej 17 butelek wody.
46 4 46
2010-04-06T20:31:54+02:00
Dane:
42zł- przeznaczona suma
16- liczba kartoników soku
0,89 zł- cena za kartonik soku jabłkowego
1,60 zł- cena za butelkę wody mineralnej
Szukane:

x- liczba butelek wody mineralnej

16 ∧ 0,89 = 14,24
42 - 14,24 = 27,76
27,76 ÷ 1,60 = 17,35

Odp. Dzieci mogły kupić najwięcej 17 butelek wody mineralnej :)
12 3 12