Odpowiedzi

2010-04-06T21:47:52+02:00
Predkosc statku wynosi 25 km/h, predkosc pradu rzeki 5 km/h.Statek plynal w dol rzeki 5 godzin.Ile zajmie mu pokonanie tej samej drogi w przeciwna strone?

w dół rzeki - prędkość =25+5=30 km/h
czas t=5h
S=vt
S=30*5=150 km

w strone przeciwną- prędkość =25-5=20 km/h
czas t=?
S=150km
t=S/v
t=150 km/20 km/h
t=7,5 h