Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-07T02:31:15+02:00
A) x(x-3)=-2
x(x-3)+2=0
x²-3x+2=0 wyliczasz delte= b²-4ac , pierwiastek z delty= 1
wyliczasz X1 i X2.
X1=1 a X2=2 , odp. X należy do{1,2}

b)3x²-2x=0
wyliczasz delte= b²-4ac, pierwiastek z delty=2
wyliczasz X1 i X2
X1=0 a X2=2/3, odp. X należy do{0,2/3}

c)x²-5x+6=0
wyliczasz delte= b²-4ac, pierwiastek z delty=1
wyliczasz X1 i X2
X1=2 a X3=3, odp. X należy do{2,3}

e)(x-3)²≤0
(x-3)²=(a²-2ab+b²)≤0
x²-6x+9≤0
wyliczasz delte= b²-4ac, pierwiastek z delty=0
wyliczasz X1 i X2
Xo=3, odp. X należy do (nieskończoności,3> lub<3,+nieskoń...)

f)-(x-8)(x+1)>0
-(x²+x-8x-8)>0
-x²-x+8x+8>0
-x²+7x+8>0
wyliczasz delte= b²-4ac, pierwiastek z delty=9
X1=8 a X2=-1, odp. X należy do(-1,8)

g) -(x+2)(x-4)≥0
-(x²-4x+2x-8)≥0
-x²+4x-2x+8≥0
-x²+2x+8≥0
wyliczasz delte= b²-4ac, pierwiastek z delty=6
X1=4 a X2=-2,odp. X należy do <-2,4>
Przykład d spróbuj rozwiązać w podobny sposób. Myślę że rozwiązanie jest zrozumiałe. w razie coś proszę pytać.