Przekształć równanie do postaci Ax+By+C=0
a) 2x-3y=5 | - ...
2x - 3 y ... = 0
b) 2y-3=-4x | + ..
...+2y-3=0

Przekształć to równanie do postaci y = ax + b
a) 2y=6x+4 | : ...
y= ...x + .......
b) y-2=x | + ....
y=x...
c) 3y+9=3x | - ....
3y=3x.... | : .......
y=x.....
d) 2y-4x=-10 | +...
2y=... -10 | ...
y= .... - ......

2

Odpowiedzi

2010-04-06T22:57:43+02:00

a) 2x-3y=5 | - 5
2x - 3 y -5= 0
b) 2y-3=-4x | +4x
4x+2y-3=0


Przekształć to równanie do postaci y = ax + b
a) 2y=6x+4 | : 2
y= 3x + 2

b) y-2=x | + 2
y=x+2

c) 3y+9=3x | - 9
3y=3x-9| : 3
y=x-3

d) 2y-4x=-10 | +4x
2y=4x -10 | :2
y= 2x - 5
1 5 1
2010-04-06T23:00:50+02:00

a) 2x-3y=5 | - 5
2x - 3 y -5= 0
b) 2y-3=-4x | +4x
4x+2y-3=0


Przekształć to równanie do postaci y = ax + b
a) 2y=6x+4 | : 2
y= 3x + 2

b) y-2=x | + 2
y=x+2

c) 3y+9=3x | - 9
3y=3x-9| : 3
y=x-3

d) 2y-4x=-10 | +4x
2y=4x -10 | :2
y= 2x - 5


pS. skopiowałam to co trzeba uzupełnic i uzupełniłam nie od urzytkownika!!!

1 5 1