Odpowiedzi

2009-11-02T17:39:59+01:00
100% ---- 24
125* ------ x
x=30

30 -----100%
24 ----- x
x = 2400/30 = 80
100% - 80 % = 20%

W klasie B jest o 20 % mniej uczniow
3 5 3
2009-11-02T17:40:25+01:00
24 + 25% x 24 = 24 + 6 = 30 -> liczba uczniów w klasie 1b
30 - 24 = 6
6/30 x 100% = 1/5 = 20%

Odp.: W klasie 1 a jest o 20% więcej uczniów niż w klasie 1b.
15 3 15
2009-11-02T17:50:21+01:00
W klasie 1 jest 24
w klasie 1b jest 0,25*24 =6 24+6 =30


czyli jest mniej o 6 uczniów

30-100
6-x

30x=600
x= 600/30 = 20 procent
8 3 8